Malwa vill elektrifiera det tätortsnära skogsbruket – utvecklar batteridriven kombi tillsammans med RISE – Malwa Forest AB

Malwa vill elektrifiera det tätortsnära skogsbruket – utvecklar batteridriven kombi tillsammans med RISE

02feb

Ett nystartat projekt koordinerat av RISE, Research Institutes of Sweden, har som mål att ta fram ett modulärt batteribytessystem som ska möjliggöra elektrifiering inom jord- och skogsbruk.

Som samarbetspartner, tillika representant för maskintillverkare på skogssidan, deltar Malwa Forest. Arbetet med att ta fram en eldriven prototyp av maskinmodellen Malwa 560C Kombi har påbörjats – med syfte att testa, dels systemet, men också marknadens förutsättningar och reaktioner. Det blir den första kända kombinerade skördaren/skotaren i världen med batteridrift.

Magnus Wallin, Malwas grundare och affärs- och utvecklingschef, tror att en eldriven Malwa har stor framtidspotential, framför allt inom det tätortsnära skogsbruket:

Att vår kombi är så uppskattad i stadsnära skog beror på dess skonsamma egenskaper, höga prestanda och låga ljudnivå. I en batteridriven version bibehålls detta, men helt utan förbränning av fossila bränslen. Vi tog tidigt ett beslut om att, under inga omständigheter, kompromissa med produktiviteten, vi räknar med samma dragkraft och fina hydraulik som vanligt.

Projektet väcker nyfikenhet och förfrågningar har redan börjat trilla in:

Det märks i responsen vi fått att marknaden är redo för eldrivna skogsmaskiner. Beställare inom offentligt förvaltad skog ligger ofta i framkant och vill driva på den tekniska utvecklingen, bl.a. har Oslo kommun redan visat intresse för projektet i ett tidigt skede.

Komponenterna som möjliggör elektrifieringen av maskinen kommer från Regal Components AB och Micropower AB. RISE leder projektet som involverar en bred konstellation av storbolag, SME, startups, forskningsinstitut, OEMer och underleverantörer. Projektet finansieras av parterna och FFI – Fordonsstrategisk forskning och innovation genom Vinnova.

Läs mer om projektet här

För frågor, kontakta Magnus Wallin:
Tel: 0320-79 44 51
E-mail: magnus@malwa.se


Ladda ner bilder och pressmeddelandet som pdf här

Bläddra bland nyheter